Πώς θα διατηρήσουμε το όμορφο χαμόγελο μετά την ορθοδοντική θεραπεία!

 

 Η ορθοδοντική χαρίζει ένα υπέροχο χαμόγελο που θέλουμε να διατηρήσουμε για πολλά χρόνια! Τα δόντια συγκρατούνται μέσα στις γνάθους με τις ίνες του περιοδοντίου, οι οποίες τεντώνονται κατά τη διάρκεια της ορθοδοντικής και έχουν μια τάση επαναφοράς μετά το τέλος της θεραπείας. Αυτό δε σημαίνει ότι τα δόντια θα γυρίσουν στην αρχική τους κατάσταση, αλλά δε θέλουμε να διακινδυνεύσουμε ούτε μικρή αλλαγή στο νέο υπέροχο χαμόγελό μας! Γι’αυτό είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσουμε συγκρατητικά αμέσως μετά το τέλος της θεραπείας!!

 

Στο ιατρείο μας συνήθως χρησιμοποιούμε συνδυαστικά για μεγαλύτερη ασφάλεια:

  • Την κολλημένη ακινητοποίηση (ένα λεπτό σύρμα κολλημένο στην εσωτερική επιφάνεια των μπροστινών δοντιών που δε φαίνεται καθόλου και δεν εμποδίζει στην ομιλία και τη μάσηση).
  • Έναν λεπτό διαφανή νάρθηκα για τη νύχτα για ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα.

Παράδειγμα ενήλικα με ακινητοποίηση μετά το τέλος της θεραπείας:

Στη διπλανή φωτογραφία απεικονίζεται τα δόντια ενήλικα μετά το τέλος της ορθοδοντικής, όπου δεν φαίνονται καθόλου οι ακινητοποιήσεις στην εσωτερική πλευρά των μπροστινών δοντιών, ενώ είναι ήδη τοποθετημένες εσωτερικά όπως φαίνεται στις παρακάτω εικόνες

Άνω γνάθος εσωτερικά

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ

Κάτω γνάθος εσωτερικά

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ

Τι πρέπει να κάνουμε εμείς για να διατηρήσουμε το υπέροχο χαμόγελό μας:

  1. Πρέπει να χρησιμοποιούμε το συγκρατητικό νάρθηκα σύμφωνα με τις οδηγίες της ορθοδοντικού.
  2. Εάν υπάρχουν κολλημένες ακινητοποιήσεις, πρέπει να βουρτσίζουμε πάντα και την εσωτερική επιφάνεια των δοντιών με τον τρόπο που μας έχουν υποδείξει στο ορθοδοντικό ιατρείο και να κάνουμε έναν καλό καθαρισμό τουλάχιστον μια φορά το χρόνο στον οδοντίατρο.
  3. Όταν γίνεται ο τακτικός καθαρισμός από τον οδοντίατρο, καλό είναι να του υπενθυμίζουμε να ελέγχει την ακινητοποίηση για τυχόν φθορές που μπορεί να επέλθουν με την πάροδο του χρόνου.
  4. Εάν χάσουμε το συγκρατητικό νάρθηκα ή αντιληφθούμε κάποιο πρόβλημα με την ακινητοποίηση πρέπει να καλέσουμε στο ορθοδοντικό ιατρείο το συντομότερο δυνατό.
  5. Εάν διαπιστώσουμε μετακίνηση κάποιου δοντιού πρέπει να καλέσουμε στο ορθοδοντικό ιατρείο, ακόμα και αν αισθανόμαστε στη θέση της την ακινητοποίηση.
  6. Καλό είναι να ακολουθήσουμε το πρωτόκολλο των επανελέγχων σε αραιά προκαθορισμένα διαστήματα για δύο χρόνια μετά το τέλος της θεραπείας, πάντα σύμφωνα με τις κατά περίπτωση συστάσεις της ορθοδοντικού.