Αόρατη Ορθοδοντική

Ένα σημαντικό ποσοστό των ασθενών στο ιατρείο μας είναι έφηβοι και ενήλικες. Υπάρχουν πολλές αισθητικές και “αόρατες” μέθοδοι ορθοδοντικής, ώστε ο καθένας να επιλέξει αυτό που του ταιριάζει καλύτερα!

Οι τρεις συνηθέστερες «αόρατες» μέθοδοι είναι:

  • Invisalign (διαφανείς νάρθηκες)
  • Πορσελάνινα λευκά σιδεράκια
  • Γλωσσικά σιδεράκια (που μπαίνουν στην εσωτερική επιφάνεια των δοντιων)

Invisalign

Μια μέθοδος πραγματικά αόρατη είναι το Invisalign, που εφαρμόζεται στην Αμερική σχεδόν 20 χρόνια και έχει εκτεταμένη εφαρμογή παγκοσμίως, γιατί με τις συνεχείς βελτιώσεις του  μπορεί πια να θεραπεύσει ένα ευρύ φάσμα ορθοδοντικών προβλημάτων.

Πρόκειται για διαφανείς νάρθηκες που αλλάζονται σχεδόν κάθε βδομάδα και ισιώνουν σταδιακά τα δόντια, διορθώνοντας και τη σύγκλειση, σύμφωνα με το σχέδιο θεραπείας που έχει αποστείλει ο ορθοδοντικός στο εργαστήριο κατασκευής τους στην Αμερική. Βασικό πλεονέκτημα είναι ότι δε φαίνονται και συνηθίζονται πολύ γρήγορα! Ο ασθενής αφαιρεί τους νάρθηκες για να φάει και να βουρτσίσει  τα δόντια του, οπότε δεν έχει περιορισμούς στο φαγητό ενώ κάνει τέλεια στοματική υγιεινή. Είναι εξαιρετική επιλογή ιδίως για όσους έχουν έντονη κοινωνική ζωή και επαγγελματικές υποχρεώσεις, και θέλουν να ισιώσουν τα δόντια τους χωρίς να επηρεάζεται καθόλου η καθημερινότητά τους

Με την κλινική εξέταση και τις ακτινογραφίες του, ο ασθενής ενημερώνεται εξαρχής για το αποτέλεσμα με το Invisalign, τη διαδικασία, το χρόνο και το κόστος αυτής της επιλογής. Περισσότερες λεπτομέρειες θα βρείτε στο www.invisalign.com

Λευκά πορσελάνινα σιδεράκια

Η πρώτη και πλέον δοκιμασμένη μέθοδος αισθητικής ορθοδοντικής είναι τα λευκά «σιδεράκια», τα οποία κατασκευάζονται από πορσελάνη. Το χρώμα τους είναι σχεδόν ίδιο με την αδαμαντίνη, οπότε φαίνονται ελάχιστα πάνω στα δόντια. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλους τους ασθενείς που το επιθυμούν και αποτελούν μια πολύ αξιόπιστη λύση με άριστα αποτελέσματα.

Λευκά σιδεράκια υπάρχουν πολλών ειδών, τόσο πλαστικά όσο και πορσελάνινα. Στο ιατρείο μας χρησιμοποιούνται αποκλειστικά πορσελάνινα σιδεράκια υψηλής αισθητικής και αντοχής, ώστε να προσομοιάζουν πολύ το χρώμα των δοντιών, να μην αλλοιώνεται το χρώμα τους από χρωστικές με το πέρασμα του χρόνου και να αντέχουν τις ορθοδοντικές δυνάμεις ακόμα και στα πιο απαιτητικά περιστατικά.

Γλωσσικά σιδεράκια

Μια επίσης αισθητική λύση είναι τα γλωσσικά σιδεράκια (που κολλάνε στην πίσω επιφάνεια των δοντιών). Υπάρχουν πολλά διαφορετικά γλωσσικά σιδεράκια και για την τοποθέτηση τους είναι απαραίτητη η συνεργασία του ορθοδοντικού με εξειδικευμένο εργαστήριο, γιατί δε μπορούν να τοποθετηθούν απευθείας  στα  δόντια,

όπως γίνεται με τα κλασσικά σιδεράκια. Τα πλέον εξελιγμένα γλωσσικά σιδεράκια κατασκευάζονται σε εργαστήρια της Γερμανίας και είναι ειδικά για το κάθε δόντι του συγκεκριμένου ασθενή, προσφέροντας τη μέγιστη δυνατή άνεση και αποτελεσματικότητα ακόμα και σε δύσκολες περιπτώσεις (συστήματα Incognito και Win). Λόγω της παρεμβολής του εργαστηρίου το κόστος για τα γλωσσικά σιδεράκια είναι μεγαλύτερο από τα πορσελάνινα.

 

Παράδειγμα περίπτωσης ενήλικα με γλωσσικά σιδεράκια:

ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ