Ενδείξεις Λειτουργικές

Η ορθοδοντική μπορεί να μας βοηθήσει να κλείνουμε σωστά τα δόντια μας, ώστε να αποφύγουμε φθορές στην αδαμαντίνη ή βλάβες στα ούλα ακόμα και στην άρθρωση των γνάθων (κροταφογναθική διάρθρωση). Επίσης βοηθά σημαντικά τους ενήλικες που λόγω περιοδοντίτιδας τα δόντια τους έχουν αλλάξει θέση, ενώ σε περιπτώσεις που χρειάζεται προσθετική μπορεί να βελτιώσει πολύ το τελικό αποτέλεσμα. Στα έντονα προβλήματα γνάθων που απαιτούν χειρουργείο, η ορθοδοντική είναι προϋπόθεση για να γίνει η επέμβαση με επιτυχία. Πιο αναλυτικά, η ορθοδοντική για λειτουργικούς λόγους ενδείκνυται κυρίως στις εξής περιπτώσεις:

« Βαθύ δάγκωμα» των μπροστινών δοντιών.(Υπερσύγκλειση)

Φυσιολογικά, όταν κλείνουμε σφιχτά τα δόντια μας πρέπει να φαίνονται περίπου  τα 2/3 των κάτω δόντιών.
Σε πολλές περιπτώσεις όμως τα πάνω δόντια καλύπτουν σχεδόν εξολοκλήρου τα κάτω, όπως φαίνεται  στα παρακάτω παραδείγματα. Η κατασταση αυτή μπορεί να έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις όπως αποτριβή της αδαμαντίνης, τραυματισμό των ούλων και σπανιότερα συμπτώματα από την κροταφογναθική διάρθρωση. Η ορθοδοντική μπορεί να λύσει το πρόβλημα «ανοίγοντας το δάγκωμα», αποκαθιστώντας μια υγιή και ταυτόχρονα αισθητικότερη σύγκλειση των δοντιών και προστατεύοντας την αδαμαντίνη και τα ούλα των προσθίων δοντιών.

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ

Μετά από περιοδοντική θεραπεία.

Σε ενήλικες με περιοδοντίτιδα (νόσος των ούλων και του οστού γύρω από τα δόντια) παρατηρείται συχνά μετακίνηση των δοντιών με την πάροδο του χρόνου.  Τα δόντια αραιώνουν ή αποκτούν απόκλιση προς τα έξω, ενώ μεμονωμένα δόντια μπορεί να «κρεμάσουν». Μετά τη θεραπεία των ούλων, η ορθοδοντική βοηθά να επανέλθουν τα δόντια πιο κοντά στην αρχική τους κατάσταση και να σταθεροποιηθουν εκεί, όπως φαίνεται στα παρακάτω παραδείγματα.

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ

Έντονος συνωστισμός που ευνοεί τη δημιουργία ουλίτιδας και τερηδόνας

Όταν τα δόντια είναι πολύ στραβά, μπορεί να εμφανίζεται πολύ συχνότερα πρόβλημα τερηδόνας και ουλίτιδας, γιατί συγκρατούν ευκολότερα τροφές και καθαρίζονται δυσκολότερα. Όπως φαίνεται στο παρακάτω παράδειγμα, τα δόντια μετά την ορθοδοντική καθαρίζονται πολύ ευκολότερα και το στόμα έχει μια πολύ πιο υγιή και όμορφη εικόνα!

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ