Πώς θα διατηρήσουμε το όμορφο χαμόγελο μετά την ορθοδοντική θεραπεία!

Η ορθοδοντική χαρίζει ένα υπέροχο χαμόγελο που θέλουμε να διατηρήσουμε για πολλά χρόνια! Τα δόντια συγκρατούνται μέσα στις γνάθους με τις ίνες του περιοδοντίου, οι οποίες τεντώνονται κατά τη διάρκεια της ορθοδοντικής και έχουν μια τάση επαναφοράς μετά το τέλος της θεραπείας. Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι τα δόντια θα γυρίσουν στην αρχική τους κατάσταση, αλλά δε θέλουμε να διακινδυνεύσουμε ούτε μικρή αλλαγή στο νέο υπέροχο χαμόγελό του παιδιού μας!

Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσουμε συγκρατητικά αμέσως μετά το τέλος της θεραπείας!! Συγκράτηση πρέπει να προβλέπεται σε όλους ανεξαιρέτως αλλά η κατάλληλη μέθοδος μπορεί να διαφέρει λίγο κατά περίπτωση. Στα παιδιά η συγκράτηση είναι πολύ σημαντική γιατί, εκτός από υποτροπή στα δόντια, έχουμε και κίνδυνο αλλαγών λόγω συνεχιζόμενης αύξησης των γνάθων.

Στο ιατρείο μας συνήθως χρησιμοποιούμε συνδυαστικά για μεγαλύτερη ασφάλεια:

  • την κολλημένη ακινητοποίηση (ένα λεπτό σύρμα κολλημένο στην εσωτερική επιφάνεια των μπροστινών δοντιών που δε φαίνεται καθόλου και δεν εμποδίζει στην ομιλία και τη μάσηση)
  • ένα κινητό μασελάκι ή λεπτό διαφανή νάρθηκα προς χρήση τη νύχτα για ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα.

Στις παρακάτω φωτογραφίες φαίνονται  οι ακινητοποιήσεις στην εσωτερική επιφάνεια των άνω και κάτω δοντιών μετά το τέλος της ορθοδοντικής

Άνω γνάθος εσωτερικά

ΠΡΙΝ
ΜΕΤΑ

Κάτω γνάθος εσωτερικά

ΠΡΙΝ
ΜΕΤΑ

Τι πρέπει να κάνουμε εμείς για να διατηρήσουμε το υπέροχο χαμόγελό μας:

  1. Εάν έχουν δοθεί κινητοί νάρθηκες ή μασελάκια, πρέπει να χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις οδηγίες της ορθοδοντικού
  2. Εάν υπάρχουν κολλημένες ακινητοποιήσεις θα πρέπει να βουρτίζουμε πάντα και την εσωτερική επιφάνεια των δοντιών με τον τρόπο που μας έχουν υποδείξει στο ορθοδοντικό ιατρείο και να κάνουμε έναν καλό καθαρισμό τουλάχιστον μια φορά το χρόνο στον οδοντίατρο.
  3. Όταν γίνεται ο τακτικός καθαρισμός από τον οδοντίατρο, καλό είναι να του υπενθυμίζουμε να ελέγχει την ακινητοποίηση για τυχόν φθορές που μπορεί να επέλθουν με την πάροδο του χρόνου.
  4. Εάν χάσουμε το συγκρατητικό νάρθηκα ή αντιληφθούμε κάποιο πρόβλημα με την ακινητοποίηση πρέπει να καλέσουμε στο ορθοδοντικό ιατρείο το συντομότερο δυνατό.
  5. Εάν διαπιστώσουμε μετακίνηση κάποιου δοντιού πρέπει να καλέσουμε στο ορθοδοντικό ιατρείο, ακόμα και αν αισθανόμαστε στη θέση της την ακινητοποίηση.
  6. Καλό είναι να ακολουθήσουμε το πρωτόκολλο των επανελέγχων σε αραιά προκαθορισμένα διαστήματα για δύο χρόνια μετά το τέλος της θεραπείας, όπως μας έχει συστήσει ο ορθοδοντικός.