Συχνές Ερωτήσεις

Με τα σιδεράκια μπορούμε να φάμε τα περισσότερα φαγητά χωρίς κανένα πρόβλημα. Δεν στερούμαστε τις σκληρές τροφές, αλλά αποφεύγουμε να δαγκώσουμε σκληρή τροφή με τα μπροστινά μας δόντια. Για να φάμε  για παράδειγμα μήλο, το κόβουμε σε κομμάτια ή φέτες και το τρώμε κανονικά με τα πίσω δόντια, αντί να το δαγκώσουμε με τα μπροστινά.
Η διάρκεια της θεραπείας εξαρτάται κυρίως από τη δυσκολία του προβλήματος, αλλά και από άλλους παράγοντες, όπως η ηλικία, η μέθοδος που θα χρησιμοποιηθεί, η συνεργασία του ασθενή κα. Ενδεικτικά μια μέση ορθοδοντική θεραπεία στα παιδιά διαρκεί γύρω στα δύο χρόνια. Στους ενήλικες, εάν πρόκειται για μια απλή θεραπεία με συγκεκριμένους στόχους, ενδέχεται να χρειαστεί 6-8 μήνες, ενώ μια πλήρης θεραπεία συνήθως φτάνει τα 1,5-2 χρόνια και σε βαρύτερα περιστατικά μπορεί να ξεπεράσει τα 2 χρόνια.
  • Στο ιατρείο παρέχεται ένα ευρύ φάσμα ορθοδοντικών υπηρεσιών και το κόστος κυμαίνεται αναλόγως. Η κάθε περίπτωση εξετάζεται μεμονωμένα και καθορίζεται το κόστος με ακρίβεια πριν την έναρξη της θεραπείας. Στις περισσότερες θεραπείες η αποπληρωμή ξεκινά με μια προκαταβολή στην έναρξη της θεραπείας και συνεχίζεται με μηνιαίες δόσεις μέχρι το τέλος της. Υπάρχει η δυνατότητα χρήσης πιστωτικής κάρτας με άτοκες δόσεις.
  •   Οι παράγοντες που καθορίζουν το κόστος είναι: α) Η δυσκολία της θεραπείας, β) η διάρκεια, γ) εάν χρειάζεται θεραπεία στη μια ή στις δυο γνάθους, δ) Το είδος των μηχανισμών που θα χρησιμοποιηθούν
  •  Οι προληπτικές θεραπείες στα παιδιά είναι γενικά απλές και οικονομικές θεραπείες, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις αποτρέπουν την εμφάνιση βαρύτερου ορθοδοντικού προβλήματος, ενώ σε άλλες περιορίζουν σημαντικά τη διάρκεια και την οικονομική επιβάρυνση μιας ορθοδοντικής θεραπείας που ενδεχομένως θα χρειαστεί το παιδί στο μέλλον.
  •  Μια πλήρης ορθοδοντική θεραπεία σε παιδί έχει κατά μέσο όρο διάρκεια 2-2.5 χρόνια, οπότε το κόστος της αποπληρώνεται σταδιακά μέσα σε μεγάλο χρονικό διάστημα, καθιστώντας την προσιτή στις περισσότερες οικογένειες.
  •  Για τους ενήλικες υπάρχουν διάφορες επιλογές. Μια θεραπεία λίγων μηνών για τη διόρθωση περιορισμένου προβλήματος έχει μικρό κόστος. Σε θεραπείες μεγαλύτερης διάρκειας και βαρύτητας το κόστος αυξάνεται, επιμηκύνοντας όμως και το χρόνο αποπληρωμής. Το κόστος διαφοροποιείται ανάλογα με τους μηχανισμούς που θα επιλέξουν (σιδεράκια κανονικά, κεραμικά-λευκά, γλωσσικά, INVISALIGN).
Ο ορθοδοντικός είναι ο οδοντίατρος που έχει σπουδάσει και εξειδικευτεί στην ορθοδοντική σε αναγνωρισμένο πανεπιστήμιο της Ελλάδας ή του εξωτερικού για επιπλέον 3 χρόνια μετά τη λήψη του πτυχίου της οδοντιατρικής, και έχει αποκτήσει τον τίτλο του ειδικού ορθοδοντικού από το Υπουργείο Υγείας μετά από εξετάσεις. Η τριετής εξειδίκευση, πέραν της νομικής πιστοποίησης, είναι απαραίτητη για την απόκτηση ολοκληρωμένων γνώσεων πάνω στη διάγνωση, πρόληψη και θεραπεία των οδοντικών και κρανιοπροσωπικών ανωμαλιών. Οι ενδιαφερόμενοι για ορθοδοντική θεραπεία έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν προηγουμένως, μέσω των κατά τόπους Οδοντιατρικών συλλόγων, εάν ο οδοντίατρος στον οποίο έχουν απευθυνθεί είναι ειδικός ορθοδοντικός.